28 dni do zdrowia: dzień 23 i 24 | Przydatne linki

on

Wiedzę można czerpać z książek, bezpośrednich rozmów z ludźmi związanymi z tematyką wege lub internetu. Dzisiaj chcę wam dać przydatne linki pod którymi można znaleźć trochę informacji na temat żywienia, przepisów czy zaleceń dietetycznych.

Zaczniemy może od polskich stron, blogów i stowarzyszeń. Poniżej podaję linki kierujące do poszczególnych kategorii:

  1.  Blogi kuchenne/lifestyle:
    1. http://ervegan.com/
    2. http://www.jadlonomia.com/
    3. http://www.mortycja.com/
    4. http://vegenerat-biegowy.blogspot.com/
    5. https://wegannerd.blogspot.com/
  2. Wyszukiwarki przepisów:
    1. http://vegespot.pl/
    2. http://puszka.pl
  3. Strony o wege w różnych odsłonach:
    1. https://pl-pl.facebook.com/VegeInicjatywaBB/ – facebookowy profil stowarzyszenia z mojej okolicy
    2. http://www.otwarteklatki.pl/ – strona dotycząca obrony praw zwierząt
    3. http://www.wegetarianie.pl/index.html – portal wegetariański, zawiera podstawowe informacje o diecie i wiele ciekawych artykułów
    4. http://weganizm.com/ – portal wegański, polskie wegańskie kompendium wiedzy
    5. http://veganworkout.org.pl/ – HIT! jak na diecie wegańskiej zostać mięśniakiem 🙂

Garść stron zagranicznych pełnych przydatnych informacji:

  1. Na początek link do dokumentu (w języku angielskim) WHO na temat zapotrzebowania na białko w diecie człowieka – http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/43411/1/WHO_TRS_935_eng.pdf?ua=1
  2. Drugi e-book już na temat diety wegańskiej: http://ieatplants.pl/Am%20J%20Clin%20Nutr-2009-Craig-1627S-33S.pdf
  3. https://vegetariannutrition.net/
  4. https://vegetarian-nutrition.info/
  5. Kolejna strona z podstawowymi informacjami o diecie wegańskiej: http://www.veganhealth.org/
  6. https://www.vegansociety.com/
  7. i na koniec linki do wyników wyszukiwania w systemie Google Scholar: https://scholar.google.pl/scholar?hl=pl&q=vegan+diet+health&btnG=&lr=&oq=vegan+diet – wyświetla artykuły naukowe na temat diety wegańskiej w języku angielskim oraz pod tym linkiem https://scholar.google.pl/scholar?hl=pl&q=dieta+wega%C5%84ska&btnG=&lr=lang_pl w języku polskim.

Powyższe strony są dla mnie inspiracją i źródłem podstawowych, jak i rozszerzonych informacji. Polecam, zerknijcie sobie na nie w wolnej chwili. Mam nadzieję, że powyższe linki się wam przydadzą!

Jadłospis:

Dzień 23:

Śniadanie: kasza jaglana z orzechami i bananem

  • 1 opakowanie kaszy jaglanej
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1 banan

Kaszę gotujemy na wodzie z odrobiną mleka roślinnego. Dodajemy resztę składników.

II śniadanie: Gulasz strączkowy z kaszą bulgur i kaszą jęczmienną

Obiad: Mix warzyw chińskich z czarną fasolą w sosie Hoisin

  • 1/2 opakowania mrożonych warzyw chińskich
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek sosu Hoisin
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 200 g kapusty pekińskiej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 puszki czarnej fasoli
  • 200 g makaronu gryczanego

Cebulę i czosnek smażymy na patelni bez tłuszczu. Dodajemy warzywa mrożone. Po rozmrożeniu dodajemy sos i resztę przypraw. W razie potrzeby dodajemy wody. Podajemy z ugotowanym makaronem gryczanym. Sos i makaron dostępne w Biedronce!

Deser: pudding z kaszy manny z truskawkami

Kolacja: Sałatka z czerwonymi warzywami i mango w dressingu z masła orzechowego

  • 2 garści ulubionej zieleniny
  • 1 pomidor
  • 1 papryka
  • 1/2 mango
  • Dressing:
    • 1 łyżka  masła orzechowego
    • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1 łyżka wody

Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy z sałatą. Składniki na dressing mieszamy w miseczce do całkowitego połączenia. Dodajemy dressing do sałatki.

Dzień 24:

Śniadanie: owsianka z orzechami

II śniadanie: resztki obiadu z poprzedniego dnia

Obiad: Fasola po dominikańsku z prostą sałatką

  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 papryka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1  woreczek brązowego ryżu
  • oregano, tymianek, mięta, czerwona papryka,sól i pieprz do smaku

Cebulę z czosnkiem kroimy i dusimy na bulionie. Dodajemy pokrojoną w słupki paprykę. Po 5 minutach zalewamy wodą, dodajemy koncentrat, opłukaną fasolę i przyprawy do smaku. Gotujemy ok. 10 minut do połączenia smaków. Podajemy z ryżem i prostą sałatką: sałata, pomidory, oliwki i dressing sezamowy (1 łyżeczka prażonego sezamu, 1 łyżeczka syropu klonowego, 1 łyżeczka  sosu sojowego, 1 łyżeczka wody).

Deser: brak

Kolacja: Burrito wg Jane z książki „28 dni do zdrowia”- przepis podawałem we wcześniejszych wpisach 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *