Witam
Mamy mały nawrót zimy – za oknem śnieg i mróz, chociaż w kalendarzu wiosna trwa. Dlatego świetna na taki nagły powrót zimna będzie lekko pikantna, rozgrzewająca zupa warzywna z soczewicą. Soczewica jest świetnym źródłem białka i często jest spożywana jako zamiennik dla mięsa w kuchni wegetariańskiej. I świetnie smakuje 😉 Zupa ta jest naprawdę bardzo prosta do wykonania.
Co nam potrzeba?
- 1 ziemniak
- 1 i 1/2 marchewki
- 1 i 1/2 korzenia pietruszki
- 1/4 selera
- średnia cebula
- 1/2 małego pora
- 200 g zielonej soczewicy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, ziele angielskie (4 kulki)
- pół łyżeczki kminu rzymskiego całego i kminku mielonego
- cynamon, imbir, papryka mielona i curry
Zaczynamy!
Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę w garnku z odrobiną oliwy. Dodajemy łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę imbiru, półtora łyżeczki curry i łyżeczkę papryki. Gdy poczujemy już przyjemny i charakterystyczny zapach podsmażonych warzyw, zalewamy je wodą.
Dodajemy soli i pieprzu (wg uznania) oraz ziela angielskiego, kminu rzymskiego i kminku. Następnie dodajemy soczewicę i puszkę pomidorów. Gotujemy często mieszając ok 1 godzinę.
.. ugotowane :)! |
Smacznego !
PS. Składniki są przewidziane na ok. 2 litrowy garnek. Można dla smaku dodać chilli, choć zupa i tak zostawia przyjemny, lekko palący posmak i świetnie rozgrzewa w zimne dni 🙂
Dzień dobry, Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail wraz z nazwą bloga na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy. Pozdrawiam serdecznie, Magdalena