Rozgrzewająca zupa warzywna z soczewicą i curry

on

Witam

Mamy mały nawrót zimy – za oknem śnieg i mróz, chociaż w kalendarzu wiosna trwa. Dlatego świetna na taki nagły powrót zimna będzie lekko pikantna, rozgrzewająca zupa warzywna z soczewicą.  Soczewica jest świetnym źródłem białka i często jest spożywana jako zamiennik dla mięsa w kuchni wegetariańskiej. I świetnie smakuje 😉 Zupa ta jest naprawdę bardzo prosta do wykonania.

Co nam potrzeba?


  1. 1 ziemniak
  2. 1 i 1/2 marchewki
  3. 1 i 1/2 korzenia pietruszki
  4. 1/4 selera
  5. średnia cebula
  6. 1/2 małego pora
  7. 200 g zielonej soczewicy
  8. 1 puszka krojonych pomidorów
  9. 2 łyżki oliwy
  10. sól, pieprz, ziele angielskie (4 kulki)
  11. pół łyżeczki kminu rzymskiego całego  i kminku mielonego
  12. cynamon, imbir, papryka mielona i curry

Zaczynamy!

Pokrojone..
..podsmażone..
Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę w garnku z odrobiną oliwy. Dodajemy łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę imbiru, półtora łyżeczki curry i łyżeczkę papryki. Gdy poczujemy już przyjemny i charakterystyczny zapach podsmażonych warzyw, zalewamy je wodą. 
Dodajemy soli i pieprzu (wg uznania) oraz ziela angielskiego, kminu rzymskiego i kminku. Następnie dodajemy soczewicę i puszkę pomidorów. Gotujemy często mieszając ok 1 godzinę. 
.. ugotowane :)!
Smacznego !
PS. Składniki są przewidziane na ok. 2 litrowy garnek. Można dla smaku dodać chilli, choć zupa i tak zostawia przyjemny, lekko palący posmak i świetnie rozgrzewa w zimne dni 🙂

One Comment Add yours

  1. poziomka pisze:

    Dzień dobry, Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail wraz z nazwą bloga na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy. Pozdrawiam serdecznie, Magdalena

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *