Tofu, tofu wszędzie tofu na 100 różnych sposobów! I bardzo dobrze bo komponuje się doskonale z różnymi przyprawami. Można marynować, można stosować różne panierki. Teriyaki tofu to odrobina dalekiego wschodu w mega prostym wydaniu!
Teriyaki to rodzaj japońskiej sztuki kulinarnej. Za encyklopedycznym skrótem, czyli pieczeniem lub grillowaniem mięsa lub ryb w specjalnym sosie czy też marynacie, kryje się bogactwo smaku. Balans słonego i słodkiego. Sos sojowy równoważonym cukrem bądź miodem. Podbity smak ummami, czyli piąty smak odczuwalny przez ludzi dodatkowo potęguje doznania. Teriyaki tofu to połączenie lekkości tofu i całej wcześniej opisanej reszty.
Inspirację na Teriyaki tofu znalazłem w czasie oglądania telewizji. Sam pomysł jest naprawdę prosty. Słodki i słony, lepki sos otaczający duże kawałki tofu i grzybki shimeji to eksplozja smaków. Połączenie jest tak genialne, że ciężko będzie oderwać się od talerza! Chilli jeszcze bardziej podkręci smak i z pewnością odrobina tej ostrości Cię uwiedzie. Jeśli należysz do tych, co nie lubią tofu i jego smaku, to ten przepis… jest dla Ciebie. Daj mu ostatnią szansę a napewno Cię nie zawiedzie! Jeśli nie możesz dostać grzybków shimeji, nie rozpaczaj! Zastąp je boczniakami bądź pieczarkami.
Co nam potrzeba:
- 250g twardego tofu
- 75 ml sosu Teriyaki
- 2 łyżki sezamu
- łyżeczka płatków chilli
- 250g grzybków shimeji
- cebula dymka
- szklanka wrzątku
Rozgrzewamy patelnię. Prażymy ziarna sezamu, delikatnie aby ich nie spalić i odstawiamy na bok. Tofu kroimy na duże kosteczki, takie po ok. 1 cm. Podsmażamy na tej samej patelni bez tłuszczu. Tak długo, dopóki nie będzie złociste z każdej strony. Przekładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy grzybki i podsmażamy chwilę. Dodajemy podsmażone tofu i płatki chilli. Mieszamy i zalewamy sosem Teriyaki. I teraz kluczowa chwila – dodajemy wrzątek i tutaj następuje magia. Całość gotuje się w sosie dopóki ten się nie zredukuje, cukier karmelizuje i zamieni się w lepki słodko-słony ciemno brązowy sos. Reasumując – zalewamy patelnię wrzątkiem i czekamy, aż woda odparuje. Powinno to trwać ok. 5-10 minut. Całość na sam koniec posypujemy prażonymi ziarnami sezamu i posypujemy poszatkowaną cebulką dymką.
Teriyaki tofu dobrze komponuje się ryżem ale wybór ryżu pozostawiam wam. Każdy bowiem ma swój ulubiony 🙂
Smacznego!