O ile bazą pasty jest zielony groszek, o tyle całą magię robi tutaj pieczony czosnek.
Pasty roślinne mają to do siebie, że można je zrobić bardzo szybko a przy okazji są bardzo zdrowe, bardzo odżywcze a przede wszystkim proste. Zielony groszek idealnie nadaje się do blendowania, jest lekki i delikatny. Jego słodycz idealnie łączy się z pieczonym czosnkiem i liśćmi świeżej bazylii. Jedna z lepszych past do świeżego chleba! Można użyć świeżego, można użyć mrożonego albo tak jak ja konserwowego. Widząc ta apetycznie zieloną pastę człowiek robi się głodny 😉
Co nam potrzeba:
- puszka zielonego groszku
- 4 ząbki czosnku
- garść świeżych liści bazylii
- odrobina pieprzu i soli
- 2 łyżki oliwy
Czosnek pieczemy w skórce przez 15 minut w 180 st co spowoduje nabierze przyjemnego aromatu, a następnie go obieramy. Groszek musimy dobrze przepłukać. Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i miksujemy na gładką pastę.
I tyle. Prawda, że proste? A jakie smaczne!!!