Czyli aromatyczne, jednogarnkowe, pyszne i bezmięsne. Chilli sin carne.
Dania kuchni Tex-Mex należą do moich ulubionych. Chilli sin carne to aromatyczne warzywa podkręcone ostrością ostrych papryczek. Fasola i kukurydza w pysznym sosie udoskonalonym przez pieczone żółte pomidory. Ach! Piekło i niebo w gębie! Każda łyżka do uczta dla podniebienia. Czy wiecie że łącząc fasolę z pszenicą dostarczacie komplet aminokwasów? Dodatkowo soczewica dodana zamiast mięsa sprawi, że danie to będzie jeszcze bardziej sycące niż jest pierwotnie.
Kuchnia Tex-Mex jest również bardzo łatwa do adaptacji wegańskiej i wegetariańskiej. Duża ilość strączków jest doskonałym źródłem białka. Z kuchnią tą bardziej poznałem się czytając książkę Ripa Esselstyna „28 dni do zdrowia”, w której uczy jak odstawić mięso i produkty odzwierzęce. Cały przykładowy jadłospis można znaleść na moim blogu, ze szczegółami na całe dni. Nie wiesz jak zacząć? Możesz od chilli sin carne a z pewnością się nie zawiedziesz!
Co nam potrzeba:
- 3 papryczki chilli
- papryka czerwona
- papryka żółta
- 2 pomidory żółte (bądź czerwone jak nie są dostępne u Ciebie w okolicy)
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 mała cebula
- szklanka czerwonej soczewicy
- mała puszka kukurydzy
- puszka fasoli czerwonej/czarnej/pinto
- 400 ml passaty
- czubata łyżka zielonej kolendry
- łyżeczka wędzonej papryki
- sól do smaku
- czosnek 2 ząbki bądź łyżka granulowanego
- chilli w płatkach jeżeli świeże papryczki nie będą zbyt ostre
Piekarnik grzejemy do 180 st. Pomidory nacięte układamy szypułkami do dołu i pieczemy ok. 20 minut. Cebulę drobno kroimy i na nie wielkiej ilości oleju smażymy do zeszklenia. Papryki i papryczki kroimy, pozbywamy się pestek i wrzucamy na cebulę. Po przesmażeniu dodajemy passatę i bulion. Upieczone pomidory miksujemy i dodajemy do garnka. Pieczone pomidory nadadzą chilli niesamowity aromat. Soczewicę płuczemy i dodajemy do garnka. Następnie wrzucamy kukurydzę oraz przepłukaną fasolę. Doprawiamy i gotujemy aż soczewica się zrobi się miękka.
Słodycz papryki, pomidorów i kukurydzy idealnie łączy się z ostrością papryczek. Jeśli jednak uważasz, że wyszło trochę kwaśniejsze śmiało dodaj odrobiny cukru, a jeżeli wyszło za mało ostre dodaj chilli w płatkach wedle własnego uznania.
Idealnie do przegryzania nadają się pszenne tortille, w szczególności mocno wypieczone w piekarniku.
Smacznego!