Chilli sin carne

Czyli aromatyczne, jednogarnkowe, pyszne i bezmięsne. Chilli sin carne.

Chilli sin carne

Dania kuchni Tex-Mex należą do moich ulubionych. Chilli sin carne to aromatyczne warzywa podkręcone ostrością ostrych papryczek. Fasola i kukurydza w pysznym sosie udoskonalonym przez pieczone żółte pomidory. Ach! Piekło i niebo w gębie! Każda łyżka do uczta dla podniebienia. Czy wiecie że łącząc fasolę z pszenicą dostarczacie komplet aminokwasów? Dodatkowo soczewica dodana zamiast mięsa sprawi, że danie to będzie jeszcze bardziej sycące niż jest pierwotnie.

Kuchnia Tex-Mex jest również bardzo łatwa do adaptacji wegańskiej i wegetariańskiej. Duża ilość strączków jest doskonałym źródłem białka. Z kuchnią tą bardziej poznałem się czytając książkę Ripa Esselstyna „28 dni do zdrowia”, w której uczy jak odstawić mięso i produkty odzwierzęce. Cały przykładowy jadłospis można znaleść na moim blogu, ze szczegółami na całe dni. Nie wiesz jak zacząć? Możesz od chilli sin carne a z pewnością się nie zawiedziesz!

Co nam potrzeba:

  • 3 papryczki chilli
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • 2 pomidory żółte (bądź czerwone jak nie są dostępne u Ciebie w okolicy)
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • mała puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej/czarnej/pinto
  • 400 ml passaty
  • czubata łyżka zielonej kolendry
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • sól do smaku
  • czosnek 2 ząbki bądź łyżka granulowanego
  • chilli w płatkach jeżeli świeże papryczki nie będą zbyt ostre

Piekarnik grzejemy do 180 st. Pomidory nacięte układamy szypułkami do dołu i pieczemy ok. 20 minut. Cebulę drobno kroimy i na nie wielkiej ilości oleju smażymy do zeszklenia. Papryki i papryczki kroimy, pozbywamy się pestek i wrzucamy na cebulę. Po przesmażeniu dodajemy passatę i bulion. Upieczone pomidory miksujemy i dodajemy do garnka. Pieczone pomidory nadadzą chilli niesamowity aromat. Soczewicę płuczemy i dodajemy do garnka. Następnie wrzucamy kukurydzę oraz przepłukaną fasolę. Doprawiamy i gotujemy aż soczewica się zrobi się miękka.

Słodycz papryki, pomidorów i kukurydzy idealnie łączy się z ostrością papryczek. Jeśli jednak uważasz, że wyszło trochę kwaśniejsze śmiało dodaj odrobiny cukru, a jeżeli wyszło za mało ostre dodaj chilli w płatkach wedle własnego uznania.

Chilli sin carne

Idealnie do przegryzania nadają się pszenne tortille, w szczególności mocno wypieczone w piekarniku.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *