Ta lekko pikantna, delikatnie rybna zupa pomidorowa z algami jest zdecydowanie moją ulubioną zupą. Mogę się nią zajadać i nie przestaje mi smakować! Połączenie alg z pomidorami to według mnie połączenie wręcz idealnie.
Należy również wspomnieć o właściwościach zdrowotnych alg. Są one skarbnicą mikro i makro składników odżywczych. Do popularnych należą wakame, hijiki, arame, kelp, kombu czy popularne w zwijaniu sushi sprasowane nori. Algi są bogate w wapń ( niektóre zawierają go 10 razy więcej jak mleko!), żelazo (odmiana hijiki znacznie przewyższa zawartością żelaza mięso wołowe), magnez, jod, którego zawierają więcej niż skorupiaki i ryby. Są świetnym źródłem witamin A, C, E, K, witamin z grupy B. Wykazują silnie działania detoksykujące organizm, pomagają wzmacniać odporność, mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Dodatkowo pomagają wspierać walkę z otyłością. Są doskonałym źródłem białka. Nori zawiera go aż 46 g na 100 g produktu! Mają mało tłuszczu, ale pomimo to są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Nic więc dziwnego, że w krajach dalekowschodnich są tak często i w dużych ilościach spożywane. Poza walorami smakowymi wykorzystywane są także w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym, między innymi pomagają pielęgnować skórę.
Dzisiaj oczywiście skupimy się na ich walorach smakowych! Pomidory z dużą ilością witaminy C świetnie uzupełniają się z zawartym w nich żelazem. W przepisie poza algami wykorzystujemy jeszcze jedno warzywo z gatunku superfoods: jarmuż. Ta zupa pomidorowa z algami jest po prostu pyszna!
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 arkusze nori
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- duża garść pokrojonego jarmużu
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki pokruszonego jalapeno
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku. Dodajemy posiekany czosnek i wydobywamy z niego aromat przez parę sekund. Dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory. Zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy ok. 10 minut. Nori za pomocą nożyczek tniemy na cienkie paski i wrzucamy do zupy razem z jarmużem. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Można podawać z brązowym ryżem, makaronem pełnoziarnistym czy ryżowym. U mnie wybór padł na makaron gryczany.
Smacznego!
—
Źródło odnośnie alg: Polskie Towarzystwo Chemiczne, Czasopismo Wiadomości Chemiczne Rocznik 2014 Tom [Z] 68, 9-10, Strony 834–852