Shepherd’s pie to klasyczna angielska zapiekana pasterska. Farsz pod kołderka z ziemniaków jest sytym daniem, w dodatku smacznym i bardzo prostym. W oryginale wykorzystuje się mięso jagnięce. W wersji wegańskiej użyłem granulatu sojowego, który wspaniale je zastępuje. Zamiast niego można użyć innego substytutu mięsa, np. seitanu bądź strączków takich jak soczewica czy fasola. Idealnie pasuje na obiad albo późną kolację. O ile danie jest sycące, to nie jest zapychające co działa na jego korzyść.
Składniki na Shepherd’s pie po wegańsku (2 porcje):
- 1 cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 średnie ziemniaki albo 5-6 małych
- 150 g fasolki szparagowej
- 100 g substytutu mięsa
- 200 g pieczarek
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 1 szklanka wody
- sól i pieprz
- 1 łyżka sosu sojowego
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Jak pieczarki puszczą wodę, dodajemy granulat sojowy (lub inny zamiennik mięsa), koncentrat pomidorowy, wodę, sos sojowy, łyżeczkę rozmarynu. Ziemniaki gotujemy na parze bądź normalnie. Dla smaku całej potrawy warto jednak ugotować je w obierkach. Dzięki temu zachowują więcej wartości odżywczych oraz mają zupełnie inny smak, nieco podobny do tych z ogniska. Ugotowane ziemniaki zagniatamy na pure z mlekiem, solą, pieprzem i rozmarynem. Fasolkę szparagową gotujemy na parze. Farsz przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy fasolką i przykrywamy pure. Pieczemy w temperaturze 200 st. C. pod przykryciem z foli aluminiowej. Na ostatnie pięć minut zdejmujemy folię, ustawiamy na grzanie z góry pozwalamy ziemniakom się zarumienić.