Wegecarbonara, czyli sos kalafiorowy

Jednym z popularniejszych sosów do makaronów oprócz pomidorowego (pod każdą postacią) jest carbonara – połączenie śmietany, sera i szynki..no cóż – to ostatnie zdecydowanie ciężej przełknąć na diecie wege 🙂 Mamy oczywiście alternatywę: mięso zastąpi nam tutaj wędzone tofu a śmietanę-kalafior z mlekiem roślinnym. Taka alternatywa jest o wiele mniej tucząca, bardziej zdrowa i odżywcza. No i przede wszystkim smaczna 🙂

Co nam potrzeba:

  1. Paczka mrożonego kalafiora / główka świeżego
  2. pół kostki wędzonego tofu
  3. mała cebula
  4. 2 łyżki oliwy
  5. garść posiekanej natki pietruszki
  6. ok. 1 szklanki mleka roślinnego
  7. szczypta soli
  8. 2 łyżeczki płatków drożdżowych
  9. Makaron wedle uznania 🙂
Kalafior gotujemy na parze lub w wodzie. Cebulę i tofu kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy, aż osiągną złoty kolor. Podgotowany kalafior zalewamy mlekiem roślinnym i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy na patelnię i mieszamy dokładnie z podsmażonym tofu. Dodajemy zieloną pietruszkę, płatki drożdżowe (dzięki nim uzyskamy serowy posmak) i doprawiamy do smaku.

Smacznego 🙂


Leave a Reply