Wege łazanki

Kulinarny grudzień całkiem miło rozpoczęty 🙂 Obiad przygotowany w niewiele ponad pół godziny potrafi poprawić humor 🙂 Jest go dużo, jest syty. Jak zostanie – zawsze można odgrzać 😉
Łazanki zawsze kojarzą mi się z mięsem w tym daniu – co nigdy mi nie smakowało. Natomiast wędzone tofu..to jest coś :)!

Co nam potrzeba:

  1. kostka wędzonego tofu
  2. 200 g ulubionego makaronu
  3. pół opakowania kiszonej kapusty
  4. marchew pokrojona w kostkę
  5. 2 duże grzyby portobello ( bądź jakieś inne ;))
  6. pół cebuli
  7. trochę natki pietruszki
  8. przyprawy
  9. opcjonalnie pędy bambusa

Grzyby podsmażamy na cebulce. Dodajemy pokrojone w kostkę tofu marchew i posiekaną natkę pietruszki – opcjonalnie pędy bambusa – miałem pod ręką więc trafiły na patelnię ;). Doprawiamy solą. Po chwili smażenia dodajemy kapustę kiszoną i dokładnie przesmażamy całość. Doprawiamy do smaku ulubionymi ziołami (u mnie oregano, pieprz cayenne, majeranek, Vegeta natur) i mieszamy z ugotowanym makaronem. Smażymy całość jeszcze ok. 5 minut.

Smacznego 🙂

Leave a Reply