Wegańska grochówka

Ta zupka męczyła mnie już od dłuższego czasu . Dzisiaj mi się nawet śniła 🙂 Wstając „rano”, uznałem że nie ma innego wyjścia – trzeba zrobić na obiad 🙂 A dokładniej na parę obiadów, bo cały garnek grochówki to przynajmniej dwa dni dobrego jedzenia 😉
Grochówka popularnie gotowana jest na kości i podawana ze skwarkami z boczku.. moja wersja wegańska wygląda i smakuje nieporównywalnie lepiej :)!!

Co nam potrzeba?

  1. Opakowanie grochu w połówkach (ok. 400 – 500 g)
  2. ok. 2 litrów wody
  3. 6 ziemniaków
  4. 2 marchewki
  5. 1 pietruszka
  6. 1/2 selera
  7. 1 cebula
  8. 3 ząbki czosnku
  9. łyżeczka kminku
  10. 4 łyżeczki Vegeta Natur, 2 szczypty soli
  11. 1/2 łyżeczki pieprzu
  12. 2 łyżeczki majeranku
  13. 4 liście laurowe
  14. 4 kuleczki ziela angielskiego

Do gotującej się wody wrzucamy przepłukany groch. Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler trzemy na tarce. Cebulę i czosnek obieramy. Warzywa wrzucamy do gotującego się grochu. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości grochu i warzyw. Podajemy z łyżką oleju roślinnego ( u mnie na surowo króluje olej lniany), pokrojoną natką pietruszki i smażoną cebulką (zamiast skwarków :)).

Czas przygotowania: ok 40 minut 🙂

Smacznego =)

Leave a Reply