Pyszna zupa pomidorowa

Jest początek lutego. A za oknem wiosna ! Człowiek od razu łapie lepsze nastawienie do życia, wzrasta energia i dobry humor 🙂 Można trochę „pooszukiwać” i sprawić sobie już wiosnę na talerzu 🙂 W naprawdę banalny sposób 🙂 Dlaczego nie 😉

Co nam potrzeba?

  1. ok. 1 i 3/4 litra wody
  2. Puszka pomidorów krojonych (wiem, wiem lepsze byłyby świeże ale to nie ta pora :))
  3. 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  4. 2 małe cebule
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 1 łyżeczka tymianku
  7. 1/2 łyżeczki pieprzu
  8. 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  9. ok. 4 łyżeczek Vegeta Natur + dwie szczypty soli
  10. 1 łyżeczka papryki czerwonej
  11. 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  12. 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  13. 1 łyżka oleju roślinnego
  14. woreczek ryżu basmatii

Do dekoracji:

  1. Garść kiełków rzodkiewki
  2. Garść posiekanej natki pietruszki
  3. Olej lniany lub oliwa z oliwek

Cebulę kroimy w kostkę i parę chwil przesmażamy w garnku. Dodajemy czosnek przekrojony na pół i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Zalewamy wodą, dodajemy pomidory w puszce, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy ryż i dodajemy wszystkie wymienione przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut (aby ryż się ugotował).
Do miseczek wlewamy po 1 łyżeczce oleju lnianego (idealne proporcje omega 3 do omega 6, witamina A + E – dzięki temu, że zalejemy go tylko ciepłą zupą a nie będziemy gotować nie straci on swoich właściwości ) albo oliwy z oliwek, nalewamy zupę i ozdabiamy kiełkami i natką pietruszki.
Pieprz cayenne sprawi, że zupa będzie lekko pikantna i wspaniale was rozgrzeje – w końcu na zewnątrz ciągle może być chłodno 🙂

 

Leave a Reply