Potrawka pomidorowa z makaronem orkiszowym

Czasem w kuchni człowiek tworzy pod wpływem inspiracji. I tak też było tym razem. Czasem pyszności tworzą się pod wpływem chwili i z tego co jest pod ręką. I to zostało właśnie wykorzystane w mojej inspiracji 🙂 Tak więc widać, że niektóre pomysły mają wiele składowych. I te składowe doprowadziły do powstania pysznej potrawki, którą podałem z makaronem orkiszowym, chociaż równie dobrze smakowałaby z ryżem czy też przygryzana bułką 🙂

Co nam potrzeba:

  1. 1/2 dużej cukinii
    Już wymieszane z makaronem na talerzu 🙂
  2. 1/4  kapusty włoskiej
  3. 1 cebula
  4. 3 ząbki czosnku
  5. Puszka pomidorów
  6. 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  7. 150 g brązowych pieczarek
  8. 1/2 puszki ciecierzycy
  9. garść posiekanej natki marchewki*
  10. 2 łyżeczki przyprawy curry
  11. 2 łyżeczki papryki słodkiej
  12. 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  13. łyżeczka soli
  14. szczypta ziół prowansalskich
  15. odrobina maggi lub sosu sojowego
  16. olej
  17. ok. 1/2 szklanki wody
  18. makaron /ryż wedle uznania

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i złocimy na patelni / w rondelku. Dodajemy cukinię pokrojoną w plasterki i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Przesmażamy i przyprawiamy curry. Kapustę szatkujemy, dodajemy do warzyw, solimy odrobinę i smażymy całość.
Ciecierzycę z puszki przelewamy do garnka i gotujemy ok 3-4 minut. Odsączamy i wrzucamy na patelnię do warzyw. Dodajemy pomidory, koncentrat, wodę, natkę marchewki, 2 łyżeczki papryki czerwonej, pieprz cayenne i doprowadzamy do wrzenia. Na sam koniec przyprawiamy solą / sosem sojowym lub używamy maggi. Podawać z makaronem bądź innymi dobrymi rzeczami 🙂

Smacznego =)
*nie miałem pod ręka natki pietruszki, a skoro z marchwi ponoć też jest jadalna to można dodać 🙂 Nie jest może smaczna sama w sobie bo smakuje jak trawa ale zawiera dużo wartości odżywczych. Jest bogata w magnez, potas, wapń, witaminę A, C i K. Wykazuje silne działania antyseptyczne i oczyszczające krew.

Leave a Reply