Pieczony kalafior z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim

Szukacie lekkiej kolacji :)? Albo przekąski :)? Być może smacznego obiadu? No cóż,wybierzcie sami, ale pieczony kalafior nadaje się na każdą okazję 🙂 Posypany świeżą zieleniną – pietruszką, koperkiem i szczypiorkiem.. Nie ma sensu więcej się rozpisywać –  niebo w gębie i tyle :)!

Co nam potrzeba:

  1. Główka kalafiora
  2. łyżeczka czarnuszki
  3. łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  4. łyżka oleju
  5. szczypta soli
  6. świeża zielenina
Kalafiora obieramy na mniejsze części. W misce mieszamy go z olejem i przyprawami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C ok. 20 minut (aż lekko zbrązowieje). Posypujemy szczyptą soli i zieleniną. Jak ktoś lubi, można dodać sobie jakiś sosik 😉 Moim zdaniem jest on zbędny 🙂 

Smacznego =)

Leave a Reply