Pasztet z ciecierzycy ze szpinakiem i pieczarkami

Ostatnio szaleję z tą ciecierzycą 🙂 Ale co zrobić jeśli jest pyszna! Jeszcze w dodatku tania i odżywcza 🙂
Gotowe pasztety sojowe są może i smaczne, ale czy tak odżywcze? Dlatego trzeba zrobić krok i zacząć przygotowywać różne dodatki do chleba w domu 🙂 Smakują o wiele lepiej niż kupione, bez konserwantów i zbędnej chemii. A znikają szybciej niż się pojawiają 🙂 Użyłem ciecierzycy w puszce, gdyż lepiej się miksuje do takiego pasztetu oraz mrożonek 🙂

Co nam potrzeba:

Nadjedzone przez moją Najmilszą 🙂

  1. Puszka ciecierzycy
  2. Garść brykietów szpinaku
  3. Garść marchewki z groszkiem
  4. 4-5 pieczarek
  5. sól i pieprz
  6. 1 ząbek czosnku
Do garnka przelewamy cieciorkę, dodajemy mrożonki i podgrzewamy dopóki się nie rozmrożą. Pieczarki podsmażamy na patelni z odrobiną soli i pieprzu. Z garnka odlewamy wodę, dodajemy pieczarki i ząbek czosnku. Miksujemy całość na jednolitą pastę. Pasztet jest już gotowy ale można przełożyć do naczynia żaroodpornego/formy (małe, bo nie ma go aż tak dużo) i piec przez 15 minut w 170 st. 
Smacznego :)!

Leave a Reply