Pasta z fasoli

Pieczywo można smarować masłem roślinnym czy hummusem. Idealna jest także pasta z fasoli. Jest pyszna i bogata w białko oraz żelazo. Czego chcieć więcej :)?

Smażona cebulka z pieczarkami urozmaicają smak pasty. Oczywiście smażona bez tłuszczu! Pasta z fasoli idealnie pasuje do kanapek, wrapów czy pieczywa chrupkiego. Nie zapomnijmy do posiłku dodać witaminy C, np. dzięki pomidorom, papryce albo innym świeżym warzywom. Dzięki temu znacznie zwiększymy wchłanialność żelaza!

Składniki:

  • Pasta z fasoli1 puszka białej fasoli
  • 1/3 puszki fasoli czerwonej
  • 1/2 cebuli
  • 1 duża pieczarka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanych orzechów nerkowca
  • sól i pieprz

Fasolę dobrze opłukujemy pod bieżącą wodą. Dzięki temu pozbywamy się nadmiaru soli z zalewy. Dodajemy czosnek, sos sojowy, orzechy, wodę i miksujemy całość na gładką pastę. Cebulę i pieczarkę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni bez tłuszczu, oprószając solą i pieprzem. Dodajemy do pasty i mieszamy łyżką aby całość się połączyła. Smacznego!

Leave a Reply