Pączki z piekarnika nadziane orzechami

Dziś tłusty czwartek! Ludzie w całej Polsce zajadają się pączkami, faworkami czy innymi słodkościami.

Dieta TS całkowicie eliminuje z jadłospisu potrawy smażone na oleju. De facto w ogóle eliminuje oleje i tłuszcze w postaci jakie znamy ze sklepu. Ich źródłem są pestki, orzechy czy avocado.  Jak zatem świętować tłusty czwartek na diecie roślinnej? Wybór jest prosty: zamiast smażyć, można zjeść pączki z piekarnika! Wyjdą wtedy pyszne bułeczki z nadzieniem bez grama przetworzonego tłuszczu!

Składniki:

  • 100 g mąki luksusowej + odrobina do podsypaniaPączki z piekarnika
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 200 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka roślinnego

Ciasto: do miski wlewamy podgrzane mleko, 3 łyżki mąki pszennej, szczyptę soli i drożdże. Dobrze mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy po trochu mąkę i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Nadzienie: Orzechy prażymy na patelni. Następnie staramy się zdjąć z nich brązową skórkę. Ja pakuję je w papier do pieczenia i wałkuję porządnie, tak aby orzechy ocierały się o siebie. Im mniej jej zostanie na orzechach, tym lepiej – dają one gorzki posmak. Następnie orzechy z kakao, cukrem pudrem i mlekiem miksujemy, stopniowo dodając orzechy i mleko. Masa będzie przypominać trochę masło orzechowe albo krem czekoladowy z kawałkami orzechów (chyba że macie bardzo mocny blender).

Wyrośnięte ciasto oprószamy mąką i odrywamy z niego niewielkie kuleczki wielkości środka dłoni. Rozgniatamy je na ręce i nakładamy do środka po łyżeczce nadzienia, następnie dobrze zawijamy i odkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 35 -40 minut, aż bułeczki się zarumienią. Można je udekorować lukrem albo cukrem pudrem.

Taka wersja jest zdrowsza, mniej kaloryczna i pełna zdrowych tłuszczów zawartych w orzechach. Dodatkowo dzięki mące pełnoziarnistej pączki z piekarnika dostarczają więcej błonnika pączki tradycyjne. Jeżeli zostało wam nadzienie, nie przejmujcie się 🙂 Nada się idealnie do przekąsek , na chleb czy  innych deserów!

2 komentarze

  1. Izka

    25 lutego 2017 at 19:43

    Zrobiłam,lecz…Z lenistwa nadzialam powodem śliwkowym…I wyszły przepyszne!!!

    1. adminplants

      25 lutego 2017 at 21:07

      Ze śliwkami też musiałby być pyszne :)! Pozdrawiam 🙂

Leave a Reply