Orkiszowe racuszki + koktajl szpinakowo-buraczany

Kolejny pomys艂 na super energetyczne 艣niadanko 馃檪 Jego prostota i energia jak膮 daje na pocz膮tek dnia jest wprost nie do opisania 馃槈
Od pewnego czasu robi臋 r贸wnie偶 w domu koktajle i pij臋 je w ramach kolacji czy 艣niadania. Mo偶e par臋 przepis贸w si臋 pojawi na tym blogu 馃檪 Wa偶ne tylko, aby ka偶dy z nich zawiera艂 w sobie jakie艣 zielone warzywo – szpinak, botwin臋, pietruszk臋 zielon膮 itp. Albo ca艂y zestaw zielonych warzyw 馃檪 Ja do 艣niadania dzisiaj postanowi艂em sobie zrobi膰 lekko „czekoladowy koktajl”. A zatem do dzie艂a :)!

Co nam potrzeba?

Racuszki:

  1. ok. 1 szklanki m膮ki orkiszowej
  2. ok. 2 szklanek mleka sojowego
  3. jedno jab艂ko
  4. 艂y偶eczka cukru trzcinowego
  5. 艂y偶eczka cukru z wanili膮
  6. jajko

Koktajl:

  1. Gar艣膰 li艣ci szpinaku
  2. Gar艣膰 li艣ci botwinki
  3. 艁y偶eczka karobu
  4. 1 ma艂y burak
  5. 3 suszone daktyle (jako s艂odzik)
  6. 3 li艣cie mi臋ty zielonej
  7. ok 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego

Do mleka dodajemy starte jab艂ko (ja star艂em ze sk贸rk膮), m膮k臋 cukier, jajko i ca艂o艣膰 mieszamy. Ciasto powinno by膰 do艣膰 g臋ste. Sma偶ymy z dw贸ch stron na oleju b膮d藕 ma艣le – ja u偶y艂em ghee.
S艂odyczomaniacy – koniecznie pola膰 miodem przed podaniem :)!!!

Koktajl – wszystkie sk艂adniki miksujemy ze sob膮 馃槈 Ja doda艂em daktyli suszonych jako s艂odzika, ale koktajl i tak mo偶e by膰 s艂odki sam w sobie dzi臋ki karobowi, burakowi i mleku sojowemu ( o ile jest s艂odzone:)). Kolorem przypomina kakao 馃檪

Smacznego ;)!

Leave a Reply