Kotlety z ciecierzycy

on

Zrobić obiad mistrzów to już samo w sobie mistrzostwo 🙂 A taki można zrobić między innymi z ciecierzycy ;). Ciecierzyca podbiła ostatnio moje ( i nie tylko moje :):*) podniebienie. Jeśli jeszcze mamy mało czasu, jesteśmy zmęczeni po pracy a trzeba zrobić pyszny obiad trzeba sięgnąć po nieco półgotowe produkty. Kotleciki można jednak zrobić z ciecierzycy uprzednio namoczonej i ugotowanej, sięgając po tą z puszki ratujemy swój żołądek przed nagłą śmiercią głodową dopadającą każdego tuż po przyjściu z pracy 🙂 Przepis wystarcza na ok. 5 większych kotlecików. Wcześniejsza wersja zamiast brokuł zawierała szpinak, więc jak widać warzywa można dobierać wedle uznania.

Co nam potrzeba:

W wersji solo z warzywami..
  1. Puszka ciecierzycy
  2. garść mrożonej marchwi
  3. garść mrożonych brokuł
  4. opcjonalnie smażona cebulka
  5. sól, czosnek, papryka, cayenne
  6. 2-3 łyżeczki mieszanki przypraw do mięsa mielonego
  7. oliwa
  8. bułka tarta i sezam

Ciecierzycę przelewamy do garnka, dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości warzyw (dlatego lepiej użyć mrożonych). Odsączamy wodę, dodajemy przyprawy, łyżeczkę oliwy i blendujemy na gładką masę. Możemy dodać cebulki smażonej. Aby zagęścić dodajemy odrobinę bułki tartej. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażymy na złoty kolor z obu stron.

Kotleciki nadają się jako główne danie na obiad, można użyć ich do przyrządzenia WegeBurgerów 🙂

… lub VegeBurger

 Smacznego =)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *