Kotlety jaglane z zielonym groszkiem

Za oknem szaro, wi臋c (przynajmniej!) na talerzu powinno by膰 kolorowo 馃檪 Dzisiejszy pomys艂 na obiad udany w 100% 馃檪 Kotlety z kaszy jaglanej i zielonego groszku s膮 wy艣mienite a dodane do nich pra偶one pestki s艂onecznika s膮 bardzo mi艂膮 niespodziank膮 dla podniebienia. Podane z br膮zowym ry偶em z czerwon膮 fasol膮 i kukurydz膮 oraz kiszon膮 kapust膮 –  niebo w g臋bie! A to wszystko poprzedzone zup膮 og贸rkow膮 z odrobin膮 pieprzu cayenne 馃檪 Co tu wi臋cej pisa膰, do dzie艂a!

Co nam potrzeba:

  1. 1 szklank臋 kaszy jaglanej
  2. 1 ma艂膮 cebul臋
  3. 1 puszk臋 zielonego groszku
  4. 1 szklank臋 br膮zowego ry偶u
  5. dwie gar艣ci czerwonej fasoli (ugotowanej albo z puszki)
  6. dwie gar艣ci kukurydzy
  7. s贸l i szczypta przyprawy do mi臋sa mielonego
  8. 3 艂y偶ki 艂uskanych ziaren s艂onecznika
  9. bu艂ka tarta

Kasz臋 i ry偶 gotujemy (osobno :)). Groszek przelewamy na cedzak i dok艂adnie p艂uczemy pod bie偶膮c膮 wod膮. Mo偶emy go troszk臋 zmiksowa膰, ale nie jest to wymagane. S艂onecznik pra偶ymy na patelni przez 5 minut.  Dodajemy do ugotowanej kaszy jaglanej razem z groszkiem, dosypujemy odrobin臋 bu艂ki tartej, przyprawy i formujemy kotleciki. Sma偶ymy na z艂oty kolor z obu stron.
Do ry偶u dodajemy przeszklon膮 cebul臋, fasol臋 i kukurydz臋, mieszamy.

Proste :)!
Smacznego =)

Leave a Reply