Gulasz afrykański

Przepis ten pochodzi z książki „Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce” autorstwa Leanine Campbell. Gulasz afrykański jest tak pyszny, że chciałem podzielić się z wami tym (nieco zmodyfikowanym) przepisem.

Nie wiem skąd się wzięła nazwa  tej potrawy – gulasz afrykański , ale jest to nieistotne.  Jest to naprawdę smaczne, syte danie. Nieco słodkawe i bardzo aromatyczne, a  orzechowy posmak po porostu je wypełnia.

Składniki:

  • 1 kostka bulionu warzywnego (najlepiej ekologiczny)
    Gulasz afrykański
  • 1 cebula czerwona
  • 1 zielona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 słodki ziemniak (batat)
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cukinia
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 szklanki wody (ewentualnie więcej – zależy jak dużych warzyw użyjemy)

Batata, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, cukinie w plastry. Wrzucamy wszystko do garna, dodajemy rozmrożony szpinak, wyciśnięty czosnek, koncentrat pomidorowy i pomidory w puszcze. Zalewamy wodą tak, aby przykryć w całości warzywa. Dodajemy cynamon, kostkę bulionową. Przed końcem gotowania doprawiamy do smaku i dodajemy kukurydzę i masło orzechowe. Powinno ono zagęścić gulasz i nadać mu wybornego, orzechowego smaku. Gulasz afrykański idealnie jest podawać z brązowym ryżem, chociaż kasze też będą do niego pasować.

Smacznego!

Leave a Reply