Groch w curry

Po raz kolejny udało mi się połączyć słodycz z ostrym, przyjemnie palącym smakiem. Ostatnio częściej stawiam na dania jednogarnkowe, gdyż można ugotwać ich trochę więcej i za zwyczaj są syte i proste w przygotowaniu. W szczególności jeśli zawierają w sobie sycące i bogate w składniki odżywcze strączki – w tym wydaniu groch. Nie inaczej jest w tym przypadku.

Słodycz batata i marchewki idealnie komponuje się z ostrym smakiem curry. Reszta warzyw korzeniowych tylko uzupełnia te dwa smaki. Groch ugotowany w takim wywarze nabiera całkiem nowych walorów smakowych, a intensywna barwa w odcieniach żółci tylko zachęca do jedzenia.

Składniki:

  • 250 g grochu łuskanego
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • 1 średni batat
  • 1/2 selera
  • 1 duży ziemniak
  • garść zielnej pietruszki
  • 100 g mrożonej fasoli szparagowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kopiate łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka sezamu

Wszystkie warzywa korzeniowe kroimy w kostkę. Wrzucamy do dużego (u mnie 2,5 l ) garnka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju bądź bulionu. Kiedy warzywa dadzą aromat, dodajemy posiekany czosnek. Po 5 minutach dosypujemy groch i curry. Całość dokładnie mieszamy i zalewamy wodą. Dodajemy kostkę bulionową ,zieloną pietruszkę, fasolkę szparagową i gotujemy do miękkości grochu. W razie potrzeby doprawiamy i dolewamy wody. Najlepiej posypać świeżą zieleniną tuż przed podaniem.

Leave a Reply