Domowe mleko roślinne: płatki owsiane i orkiszowe

on

Witam po dość sporej przerwie 😉

Święta za pasem, wydatków dużo, oszczędzać trzeba 🙂 Nie ma przecież nic przyjemniejszego od kupowania, robienia i dawania prezentów 🙂 Jak już wcześniej napisałem, trzeba na nie trochę zaoszczędzić 🙂 W szczególności kiedy mleko roślinne nie chce jakoś potanieć na półkach sklepowych, a pijemy go stosunkowo dużo 😉
Już wcześniej chciałem się zabrać za produkcję domowego mleczka, ale jakoś zawsze udało mi się znaleźć mniej lub bardziej sensowną wymówkę 😀

mleko_owsianePo paru próbach, różnych opcjach , które będę z czasem prezentował na blogu, czas na przedstawienie chyba najtańszej alternatywy dla mleka produkowanej w domu. Wiadomo, jeszcze taniej i równie smacznie wyjdzie z samych płatków owsianych ale w mojej kuchni znalazły się jeszcze płatki orkiszowe, więc postanowiłem je wymieszać 🙂

Co nam potrzeba:

  1. 3 łyżki płatków orkiszowych
  2. 4 łyżki płatków owsianych górskich
  3. 5 szklanek wody mineralnej
  4. opcjonalnie dwie łyżeczki cukru, szczypta soli, łyżeczka oleju(wedle uznania można dodać, odjąć)
  5. gaza do odfiltrowania części stałych 🙂
Płatki zalewamy wodą i odstawiamy na 5 minut. Blendujemy przez ok.5 minut . Odsączamy przez gazę i przelewamy do wyparzonej butelki.
Mleko można trzymać około 2-3 dni w lodówce. Wyśmienicie nadaje się do płatków, wypieków i bezpośredniego picia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *