Mielone nie takie klasyczne

Kotlety mielone – częsty obiad w naszym kraju. Nie ważne, czy ze świeżego mięsa czy w duchu zero waste.

W domu rodzinnym w ten obiad służył utylizacji mięsa pozostałego z innych dań czy gotowania rosołu. W moim wydaniu mięsa co prawda nie będzie, ale te złote kotlety mielone są równie zwarte i smaczne. Pomysł na wykorzystanie boczniaków w ten sposób wpadł mi po przeczytaniu składu pewnego wegańskiego gotowca.

Co nam potrzeba:

  • kostka tofu wędzonego
  • 250 g boczniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki bułki tartej + bułka do obtoczenia
  • sól i pieprz
  • łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki wegańskiego majonezu*/ musztardy+dwie łyżki oleju

I teraz najlepsze: tofu, boczniaki i czosnek mielimy maszynką do mięsa. Jeśli nie masz, wykorzystaj blender albo malakser. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy masę, aby była w miarę gęsta i łatwo się lepiła. Jeśli trzeba, można dodać więcej bułki tartej do zagęszczenia. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru z obu stron.

Smacznego!

*O wegańskim majonezie jeszcze napiszę. Istnieje przepis na idealny domowy wegański majonez, prosty i skuteczny. W sklepach dostępne są również produkowane przez koncerny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *