Co warto zawsze trzymać w lodówce – ten temat jest równie interesujący, jak to co zawsze mieć w szafkach kuchennych będąc na diecie roślinnej. Jak sobie ułatwić życie w kuchni?
W lodówce, podobnie jak w szafkach, często można znaleźć nie do końca zdrowe produkty. Czym je zastąpić? Jak ułatwić sobie przygotowywanie posiłków na diecie roślinnej, zwłaszcza kiedy jesteśmy zabiegani, mamy nadmiar pracy i innych obowiązków? Wiadomo, nie każdy ma czas aby dziennie spędzać kilka godzin w kuchni. Dlatego można sobie trochę ułatwić tygodniowy jadłospis i trzymać w lodówce poszczególne produkty:
- ugotowany brązowy ryż: czas gotowania ryżu to ok. 30 minut, można go ugotować więcej i trzymać w pojemniku w lodówce jeszcze przez 3-4 dni,
- ugotowane strączki: jeżeli nie jesteście przekonani do korzystania z puszek, to jest to również super rozwiązanie. Ugotowane strączki możemy trzymać podobnie do ryżu albo nawet zamrozić,
- tofu: idealnie nadaje się do szybkich potraw, przede wszystkim jest bogate w białko
- mleka roślinne
- świeże rośliny zielone i zioła: dzięki świeżej zieleninie zawsze można zrobić zielony koktajl jako pożywną przekąskę
- świeże owoce i warzywa
- sos Domowa salsa!
- pasty ze strączków, np. Pasta z fasoli czy Zdrowy domowy hummus,
- mrożone warzywa: idealne do dań, zamrożone zaraz po zbiorach zachowują swoje wartości odżywcze. Staram się nie kupować gotowych mieszanek, gdyż w większości (szczególnie te z ziemniakami) zawierają niepotrzebny tłuszcz. Dlatego zawsze warto czytać skład produktu, np. mieszanka włoska z biedronki tego tłuszczu nie zawiera natomiast grecka już tak i to pod postacią najtańszego oleju palmowego. U mnie najczęściej w zamrażarce ląduje szpinak, fasolka szparagowa, brokułu, trio warzywne,
- mrożone owoce: podobnie jak warzywa zachowują swoje wartości odżywcze o ile są szybko zamrożone, świetnie nadają się do szybkich koktajlów czy sorbetów,
- mrożone wcześniej przygotowane potrawy: ugotować więcej grochówki, fasolki, chilli czy gulaszu i zamrozić -nie masz czasu gotować? 10 minut na ogniu i obiad gotowy! Po co kupować słoik ze sklepu?
- wszystko, co zostało nam z obiadów i kolacji z poprzednich dni – zawsze można odgrzać na obiad lub wziąć do pracy.
Dzięki powyższym produktom można znacznie przyspieszyć czas przyrządzania potraw dalej zachowując pełnię wartości odżywczych w nich zawartych.
Dzisiaj 15 dzień wyzwania 28 dni do zdrowia, poniżej dzisiejszy jadłospis:
Śniadanie: 3 kromki z pastą z fasoli, pomidorem i zieloną cebulką.
Obiad: grochówka – dojadamy! Dzięki temu można sporo zaoszczędzić.
Deser: pyszny placek jagodowy (8 kawałków)
Prosty, cienki, mało kaloryczny i wystarczająco słodki placek. Jeden kawałek ma tylko 112 kcal! W sam raz na niedzielne popołudnie. Przep
is pochodzi z książki „28 dni do zdrowia”, nieco go zmodyfikowałem mieszając mąkę pszenną z pełnoziarnistą:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
- 1 szklanka rozmrożonych jagód, dobrze odsączonych (bądź dwie szklanki świeżych)
Siemię lniane rozrabiamy z wodą i dodajemy do pozostałych składników. Dobrze mieszamy, następnie ciasto przelewamy na blachę ( u mnie okrągła o średnicy 25 cm, choć mniejsza mogłaby być lepsza) i zasypujemy jagodami. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Kolacja: makaron orecchiette z warzywami włoskimi (2 porcje)
- 185 g makaronu orecchiette
- 1/2 paczki warzyw mrożonych włoskich (Biedronka)
- 50 g tofu
- 50 g pieczarek
- 1/2 cebuli czerwonej
Cebulę, pieczarki i tofu kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Dodajemy warzywa i smażymy do rozmrożenia. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem.
Przekąski:
- 3 paski czekolady 70% kakao
- 1 kromka pieczywa chrupkiego z łyżeczką domowej masy z orzechów laskowych
- 1/2 paczki popcornu bez soli i tłuszczu
Dzisiaj dzień treningowy, 5 km biegu i 15 minut jogi po bieganiu. Czuję się znakomicie!