Słony i ostry. To smaki curry. Przełamane lekką słodyczą rodzynek i aromatem świeżo zmielonych orzechów włoskich pobudzają zmysły do działania!
Też tak macie, że jak widzicie kolorowe danie to od razu wam się ślinianki uruchamiają? Bo ja tak mam! Ten pyszny, kolorowy posiłek, makaron penne w sosie curry, jest przygotowany bez grama oleju, ale za to z dobrymi tłuszczami z orzechów włoskich. Ich spora garść zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na omega-3! Słodycz papryki i skarbnica mikro- i makroelementów ze szpinaku robią z tego dania porządne, syte, odżywczy posiłek. Lekko wysmażone czosnkowe tofu idealnie komponuje się z całością i jest świetnym źródłem białka. W sam raz nadaje się na piątkowy wieczór. Zresztą jak i na każdy inny 😉
Składniki: porcja na 2 osoby
- 100 g tofu z czosnkiem ( bądź innego)
- 1 mała papryka czerwona
- szklanka świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- 1/2 opakowania ulubionej przyprawy curry
- 1 łyżka mąki
- 150 g makaronu pełnoziarnistego penne
- spora orzechów włoskich (do świeżego zmielenia)
- garść rodzynek
Na patelni bez tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę i paprykę. Dodajemy tofu i smażymy jeszcze przez chwilę. Oprószamy mąką, dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojone liście szpinaku. Po minucie zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawę curry i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Gdy będzie gotowy, dodajemy rodzynki. Sos musimy dobrze wymieszać z makaronem. Orzechy włoskie mielimy i obficie posypujemy nimi danie.
Smacznego!