Żelazo jest kolejnym składnikiem odżywczym często poruszanym w temacie diet i zdrowego odżywiania. Pomimo tego, że w przyrodzie jest często spotykane, zgodnie z WHO aż 30% populacji cierpi na niedokrwistość spowodowaną jego niedoborem.
Pomimo powszechnego uznania, że podstawowym źródłem żelaza jest mięso i jego podroby (zwłaszcza wątroba wołowa i mięso indyka – tzw. żelazo hemowe) zapomina się również o jego roślinnych źródłach(tzw. żelazo niehemowe). Głównym źródłem żelaza w diecie roślinnej są warzywa strączkowe, zielone rośliny, kasze, pestki i ziarna:
- soja
- fasola biała
- soczewica czerwona
- ciecierzyca
- natka pietruszki
- brokuły
- jarmuż
- boćwina
- pestki dyni
- kakao
- kasza jęczmienna
- groch
- orzechy
Wbrew mitom i bajkom, szpinak wcale nie jest takim dobrym jego źródłem. Dzienna dawka u mężczyzn w wieku 19-51 lat wynosi 8 mg. U kobiet natomiast jest 18 mg, z czym po 50 roku życia zapotrzebowanie spada również do 8 mg. Przyswajalność żelaza jest ściśle związana z witaminą C. Będąc na diecie roślinnej raczej nie trzeba się o to martwić, o ile mamy ją dobrze zbilansowaną. Jedząc zielone liście czy strączki z świeżymi warzywami bogatymi w witaminę C przyswajalność żelaza wzrasta nawet sześciokrotnie!
Dzisiaj minął 10 dzień, wolny od treningu a jadłospis prezentuje się następująco:
Śniadanie: owsianka na mleku owsianym z bananem i orzechami
II śniadanie: ryż brązowy z warzywami
- 1/2 woreczka brązowego ryżu
- 1/4 puszki kukurydzy
- 1/4 puszki groszku
- 1/4 czerwonej papryki
- 2 duże garści zielonej pietruszki
Ugotowany ryż mieszamy z odsądzonymi i przepłukanymi warzywami, posypujemy pokrojoną nacią pietruszki.
Obiad: Burito (5 wrapów)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 cukinia
- 1 papryka
- puszka fasoli białej w sosie pomidorowym
- 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
- 3 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 5 wrapów
Cebulę i czosnek smażymy na patelni bez tłuszczu, dodajemy paprykę, cukinię i kapustę pekińską. Po 5 minutach dodajemy fasolę wraz z sosem i ryż. Smażymy ok. 10 minut i przyprawiamy. Farsz rozprowadzamy na połowie tortilli i rolujemy. Zapiekamy w piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180 st. C. Można podawać z salsą.
Deser: miseczka owoców z migdałami (2 porcje)
- 1 banan
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- 4 łyżeczki pokruszonych płatków migdałowych
Owoce kroimy w kostkę i mieszamy ze sobą. Posypujemy migdałami
Przekąski:
- jabłko
- czekolada gorzka 70 % kakao
Kolacja: spaghetti z sosem pomidorowym i soczewicą czerwoną (2 porcje)
- 150 g soczewicy
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/4 szklanki wody
- 200 g spaghetti pełnoziarnistego
- 1 cebula
- przyprawy do smaku
Cebulę smażymy na patelni bez tłuszczu. Dodajemy koncentrat, wodę i pomidory w puszcze. Całość gotujemy ok. 10 minut i wrzucamy ugotowaną soczewicę. Dobrze mieszamy z ugotowanym makaronem.