Dawno nie przyrządzałem nic z kuchni indyjskiej. Wybór padł więc na samosy! Te pyszne pierożki indyjskie są bardzo syte i pożywne. W oryginalnej wersji są smażone na głębokim oleju, dzięki czemu zyskują złocisty kolor i pyszne chrupiące ciasto.
Jednak zgodnie z zaleceniami diety roślinnej, nie powinnyśmy jeść smażonych na oleju potraw. Alternatywną wersją są samosy pieczone w piekarniku. I taką wersję przygotowałem dzisiaj. Kolorowy, pikantny indyjski farsz z groszku idealnie pasujący do ziemniaków w pieprzu ziołowym. Samosy podawane z aromatycznym ostrym sosem słodko-kwaśnym komponują się idealnie.
Składniki: (na 5 dużych samosów)
- Na ciasto:
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki wody
- łyżeczka soli
- Farsz:
- 6 małych ziemniaków
- 1/2 puszki groszku
- szklanka kapusty pekińskiej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- szczypta anyżu
- szczypta mięty zielonej
- 1/2 cebuli czerwonej
- Na sos:
- 1/2 opakowania przecieru pomidorowego
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 cebuli czerwonej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 papryki czerwonej
- łyżeczka papryki wędzonej
- łyżeczka papryki ostrej
- 3 łyżki syropu z agawy
- sól i pieprz do smaku
Zarabiamy ciasto, jeśli trzeba dodajemy wodę lub mąkę. Ciasto powinno być rozciągliwe i nie przylepiać się do rąk.
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, posypujemy cynamonem, pieprzem i pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 220 st.C. Cebulę podsmażamy bez oleju razem z anyżem. Dodajemy opłukany groszek i poszatkowaną kapustę pekińską. Doprawiamy curry i ewentualnie solą. Dodajemy miętę i upieczone ziemniaki.
Ciasto kroimy na równe części i rozwałkowujemy w duże koła. Nakładamy farsz i lepimy pierożki. Pieczemy w temperaturze 180 st. ok. 25 minut.
Cebulę podsmażamy bez oleju razem z drobno pokrojoną papryką. Dodajemy ocet balsamiczny, koncentrat i przecier pomidorowy oraz wodę, dobrze mieszamy. Dodajemy syrop z agawy, resztę przypraw i gotujemy ok 10 minut.
Ich zaletą jest to, że można je jeść na ciepło i na zimno, doskonałe na obiad jak i do zabrania jako lunch-box.
Smacznego!