Przeglądając skład hummusów na jakie możemy trafić na półkach sklepowych, bardzo często w ich składzie jest więcej wody i tłuszczów lepszej bądź gorszej jakości, konserwantów i aromatów.
Nie ukrywam, że sam kiedyś kupowałem takie pasty a każda próba zrobienia ich domowym sposobem nie zbyt wychodziła (choć teraz tak naprawdę nie wiem czemu). W końcu trafiłem na przepis wg Ripa Esselsstyna – niewiarygodnie prosty, zdrowy domowy hummus i w końcu się udało!
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki wody lub bulionu warzywnego
Ciecierzycę musimy odsączyć i dobrze opłukać. Czosnek kroimy na drobno. Wszystkie składniki za pomocą blendera zamieniamy na gładką masę. Wedle upodobania bądź problemów w trakcie miksowania, dodajemy po trochu wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Smacznego!