Jedną z podstawowych zasad zarówno diety TS jak i diety roślinnej jest wyeliminowanie tłuszczów i olejów z jadłospisu. Oczywiście chodzi o te przetworzone, czy też oliwy itp.
Głównym źródłem tłuszczów są orzechy, siemię lniane, awokado i inne produkty mające ich dużo w swojej naturze. Oczywiście, naprawdę niewielkie ilości się przydadzą np. do wysmarowania blachy ale i to można zastąpić papierem do pieczenia. Tyle tytułem wstępu.
28 dni do zdrowia: dzień 2. Dzisiejszy jadłospis prezentował się następująco:
Śniadanie:
- 6 łyżek mieszanki płatków zbożowych
- banan
- 1/4 jabłka
- łyżeczka syropu klonowego
- szklanka mleka roślinnego
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich
Czyli klasyczna owsianka 🙂II śniadanie:
Do pojemnika zabrałem porcję wczorajszej kolacji. Przepis znajdziecie tutaj. Myślę, że to fajny sposób oszczędzania – dojadać następnego dnia porcje z kolacji.
Obiad: Ryż z fasolą pinto (porcja na 2 osoby)
- Puszka fasoli pinto
- szklanka bulionu warzywnego
- 1 papryczka chilli
- 3 pomidory
- 1 papryka – kolor do wyboru
- łyżka sosu sojowego
- szklanka kukurydzy
- woreczek ugotowanego ryżu basmati / brązowy
- garść kolendry
- przyprawy do smaku
Fasolę odsączamy i przepłukujemy wodą. Podgrzewamy w bulionie razem z pokrojoną papryczką chilli. Resztę warzyw kroimy w kostkę, kolendrę siekamy. Na talerzu układamy ryż, dodajemy fasolę i resztę warzyw. Szybkie i proste!
Deser: Mus czekoladowy
Tak! Deser! Codziennie musi być deser 🙂 Ale zdrowy 🙂
- kostka jedwabistego tofu
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki syropu klonowego bądź czegoś podobnego
- 1/2 laski wanilii bądź parę kropelek olejku waniliowego
Wszystkie składniki w misce miksujemy blenderem na gładką budyniową masę. Można schłodzić przed podaniem, chyba że ktoś jest ogromnym łasuchem 😀 Składniki wystarczają na dwie porcje.
Wydaje się mało, ale cały jadłospis uzupełniony był jeszcze przekąskami, o których więcej napiszę jutro. Dzisiaj natomiast wyglądało to tak:
Przekąski:
- pomarańcza (między II śniadaniem a obiadem)
- dwie kromki pieczywa Wasa ze 100% masłem orzechowym
Tyle na dziś 🙂