Jednym z popularniejszych sosów do makaronów oprócz pomidorowego (pod każdą postacią) jest carbonara – połączenie śmietany, sera i szynki..no cóż – to ostatnie zdecydowanie ciężej przełknąć na diecie wege 🙂 Mamy oczywiście alternatywę: mięso zastąpi nam tutaj wędzone tofu a śmietanę-kalafior z mlekiem roślinnym. Taka alternatywa jest o wiele mniej tucząca, bardziej zdrowa i odżywcza. No i przede wszystkim smaczna 🙂
Co nam potrzeba:
- Paczka mrożonego kalafiora / główka świeżego
- pół kostki wędzonego tofu
- mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- garść posiekanej natki pietruszki
- ok. 1 szklanki mleka roślinnego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych
- Makaron wedle uznania 🙂
Kalafior gotujemy na parze lub w wodzie. Cebulę i tofu kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy, aż osiągną złoty kolor. Podgotowany kalafior zalewamy mlekiem roślinnym i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy na patelnię i mieszamy dokładnie z podsmażonym tofu. Dodajemy zieloną pietruszkę, płatki drożdżowe (dzięki nim uzyskamy serowy posmak) i doprawiamy do smaku.
Smacznego 🙂