Kotlety jaglane z zielonym groszkiem

on

Za oknem szaro, więc (przynajmniej!) na talerzu powinno być kolorowo 🙂 Dzisiejszy pomysł na obiad udany w 100% 🙂 Kotlety z kaszy jaglanej i zielonego groszku są wyśmienite a dodane do nich prażone pestki słonecznika są bardzo miłą niespodzianką dla podniebienia. Podane z brązowym ryżem z czerwoną fasolą i kukurydzą oraz kiszoną kapustą –  niebo w gębie! A to wszystko poprzedzone zupą ogórkową z odrobiną pieprzu cayenne 🙂 Co tu więcej pisać, do dzieła!

Co nam potrzeba:

  1. 1 szklankę kaszy jaglanej
  2. 1 małą cebulę
  3. 1 puszkę zielonego groszku
  4. 1 szklankę brązowego ryżu
  5. dwie garści czerwonej fasoli (ugotowanej albo z puszki)
  6. dwie garści kukurydzy
  7. sól i szczypta przyprawy do mięsa mielonego
  8. 3 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
  9. bułka tarta

Kaszę i ryż gotujemy (osobno :)). Groszek przelewamy na cedzak i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Możemy go troszkę zmiksować, ale nie jest to wymagane. Słonecznik prażymy na patelni przez 5 minut.  Dodajemy do ugotowanej kaszy jaglanej razem z groszkiem, dosypujemy odrobinę bułki tartej, przyprawy i formujemy kotleciki. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Do ryżu dodajemy przeszkloną cebulę, fasolę i kukurydzę, mieszamy.

Proste :)!
Smacznego =)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *