Skoro kasza pęczak znajduje się w kuchennej półce, trzeba ją wykorzystać 🙂 Jej kształt i sypkość świetnie nadają się do kotletów 😉 Jako bazę wybrałem zieloną soczewicę – z puszki, szybko kiedy mamy mało czasu na przygotowanie obiadu 🙂 Jak widać, bardzo prosto, szybko i smacznie 🙂 Podane z kiszoną kapustą i warzywami pieczonymi w piekarniku.
Co nam potrzeba:
- 3/4 szklanki kaszy pęczak
- puszka zielonej soczewicy
- garść mrożonek marchwi i groszku
- przyprawa do mięsa mielonego Kotanyi 😀
Soczewicę miskujemy z marchewką i groszkiem. Dodajemy ugotowaną kaszę i przyprawę do mięsa mielonego. Mieszamy o odstawiamy na 15 minut. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w panierce. Smażymy na oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Smacznego =)