Ostatnio szaleję z tą ciecierzycą 🙂 Ale co zrobić jeśli jest pyszna! Jeszcze w dodatku tania i odżywcza 🙂
Gotowe pasztety sojowe są może i smaczne, ale czy tak odżywcze? Dlatego trzeba zrobić krok i zacząć przygotowywać różne dodatki do chleba w domu 🙂 Smakują o wiele lepiej niż kupione, bez konserwantów i zbędnej chemii. A znikają szybciej niż się pojawiają 🙂 Użyłem ciecierzycy w puszce, gdyż lepiej się miksuje do takiego pasztetu oraz mrożonek 🙂
Co nam potrzeba:
Nadjedzone przez moją Najmilszą 🙂 |
- Puszka ciecierzycy
- Garść brykietów szpinaku
- Garść marchewki z groszkiem
- 4-5 pieczarek
- sól i pieprz
- 1 ząbek czosnku
Do garnka przelewamy cieciorkę, dodajemy mrożonki i podgrzewamy dopóki się nie rozmrożą. Pieczarki podsmażamy na patelni z odrobiną soli i pieprzu. Z garnka odlewamy wodę, dodajemy pieczarki i ząbek czosnku. Miksujemy całość na jednolitą pastę. Pasztet jest już gotowy ale można przełożyć do naczynia żaroodpornego/formy (małe, bo nie ma go aż tak dużo) i piec przez 15 minut w 170 st.
Smacznego :)!