Zrobić obiad mistrzów to już samo w sobie mistrzostwo 🙂 A taki można zrobić między innymi z ciecierzycy ;). Ciecierzyca podbiła ostatnio moje ( i nie tylko moje :):*) podniebienie. Jeśli jeszcze mamy mało czasu, jesteśmy zmęczeni po pracy a trzeba zrobić pyszny obiad trzeba sięgnąć po nieco półgotowe produkty. Kotleciki można jednak zrobić z ciecierzycy uprzednio namoczonej i ugotowanej, sięgając po tą z puszki ratujemy swój żołądek przed nagłą śmiercią głodową dopadającą każdego tuż po przyjściu z pracy 🙂 Przepis wystarcza na ok. 5 większych kotlecików. Wcześniejsza wersja zamiast brokuł zawierała szpinak, więc jak widać warzywa można dobierać wedle uznania.
Co nam potrzeba:
W wersji solo z warzywami.. |
- Puszka ciecierzycy
- garść mrożonej marchwi
- garść mrożonych brokuł
- opcjonalnie smażona cebulka
- sól, czosnek, papryka, cayenne
- 2-3 łyżeczki mieszanki przypraw do mięsa mielonego
- oliwa
- bułka tarta i sezam
Ciecierzycę przelewamy do garnka, dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości warzyw (dlatego lepiej użyć mrożonych). Odsączamy wodę, dodajemy przyprawy, łyżeczkę oliwy i blendujemy na gładką masę. Możemy dodać cebulki smażonej. Aby zagęścić dodajemy odrobinę bułki tartej. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Kotleciki nadają się jako główne danie na obiad, można użyć ich do przyrządzenia WegeBurgerów 🙂
… lub VegeBurger |
Smacznego =)