Czasem w kuchni człowiek tworzy pod wpływem inspiracji. I tak też było tym razem. Czasem pyszności tworzą się pod wpływem chwili i z tego co jest pod ręką. I to zostało właśnie wykorzystane w mojej inspiracji 🙂 Tak więc widać, że niektóre pomysły mają wiele składowych. I te składowe doprowadziły do powstania pysznej potrawki, którą podałem z makaronem orkiszowym, chociaż równie dobrze smakowałaby z ryżem czy też przygryzana bułką 🙂
Co nam potrzeba:
- 1/2 dużej cukinii
Już wymieszane z makaronem na talerzu 🙂 - 1/4 kapusty włoskiej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Puszka pomidorów
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 150 g brązowych pieczarek
- 1/2 puszki ciecierzycy
- garść posiekanej natki marchewki*
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- łyżeczka soli
- szczypta ziół prowansalskich
- odrobina maggi lub sosu sojowego
- olej
- ok. 1/2 szklanki wody
- makaron /ryż wedle uznania
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i złocimy na patelni / w rondelku. Dodajemy cukinię pokrojoną w plasterki i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Przesmażamy i przyprawiamy curry. Kapustę szatkujemy, dodajemy do warzyw, solimy odrobinę i smażymy całość.
Ciecierzycę z puszki przelewamy do garnka i gotujemy ok 3-4 minut. Odsączamy i wrzucamy na patelnię do warzyw. Dodajemy pomidory, koncentrat, wodę, natkę marchewki, 2 łyżeczki papryki czerwonej, pieprz cayenne i doprowadzamy do wrzenia. Na sam koniec przyprawiamy solą / sosem sojowym lub używamy maggi. Podawać z makaronem bądź innymi dobrymi rzeczami 🙂
Smacznego =)
*nie miałem pod ręka natki pietruszki, a skoro z marchwi ponoć też jest jadalna to można dodać 🙂 Nie jest może smaczna sama w sobie bo smakuje jak trawa ale zawiera dużo wartości odżywczych. Jest bogata w magnez, potas, wapń, witaminę A, C i K. Wykazuje silne działania antyseptyczne i oczyszczające krew.