Klopsiki sojowe w sosie pomidorowym

on

Świetna wegetariańska alternatywa dla klopsików mięsnych. Danie podawane z lekko przesmażonym ryżem basmati w aromatycznych ziołach. Do tego jeszcze szklanka soku ze świeżych, ręcznie wyciskanych pomarańczy. Jest naprawdę syte, choć czas przygotowania jest nieco wydłużony ze względu na użytą w nich soję – musimy moczyć ją przynajmniej przez całą noc.

Co nam potrzeba?

Klopsiki:

  1. szklankę soi organicznej
  2. marchew
  3. garść brokułu
  4. mała cebula
  5. zielona cebulka
  6. 2 łyżeczki Vegeta natur (ew. sól )
  7. 2 łyżeczki mieszanki curry
  8. czosnek
  9. czerwona papryka
  10. łyżeczka masła
  11. mąką do obtoczenia

Sos pomidorowy:

  1. świeża zielona pietruszka
  2. tymianek (świeży)
  3. szałwia
  4. mała cebula
  5. zielona cebulka
  6. puszka pomidorów krojonych + 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  7. pieprz cayenne
  8. trochę śmietanki sojowej
  9. sól

Ryż:

  1. szklanka ryżu
  2. kardamon, anyż, 4 epices (quatre-epices to mieszanka 4 ziół – pieprzu, imbiru, gałki muszkatołowej i goździków)
  3. olej

Soję moczymy w wodzie całą noc, najlepiej ok. 12 godzin. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut i odlewamy wodę. Zalewamy na nowo, znowu doprowadzamy do wrzenia i odlewamy wodę. Zalewamy trzeci raz, dodajemy pokrojoną marchew, brokuł i gotujemy do miękkości (ok. 40 minut do godziny). Na ostatnie 5 minut dodajemy dwie łyżeczki Vegeta Natur. Odlewamy wodę, warzywa blendujemy na gładką masę. Dodajemy zeszkloną na maśle cebulkę (razem z masełkiem:)), pokrojoną zieloną cebulkę, przyprawy i mieszamy. Następnie z masy formujemy kuleczki, obtaczamy je w mące i smażymy na patelni w oleju.

Najlepiej jednak całe danie zacząć przygotowywać od sosu :). Cebulkę musimy zeszklić i dodać do niej koncentrat pomidorowy. Przesmażyć chwilę i dodać pomidory w puszce. Doprawić świeżo skrojonymi ziołami, solą i cayenne. Dusić całość ok. 10-15 minut. Dodać na koniec śmietanki sojowej.

Na patelni roztapiamy trochę oleju kokosowego albo masła. Dodajemy 1/4 łyżeczki kardamonu, 1/4 łyżeczki anyżu i szczyptę 4 epices i przesmażamy przyprawy, delikatnie aby ich nie spalić. Dodajemy ugotowany ryż i przesmażamy ok.5 minut. Jest pyszny i aromatyczny 🙂

Klopsiki polewamy sosem i posypujemy kiełkami z brokułu 🙂 Albo innymi ulubionymi kiełkami bądź ziołami 🙂

Smacznego =)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *