Świetna wegetariańska alternatywa dla klopsików mięsnych. Danie podawane z lekko przesmażonym ryżem basmati w aromatycznych ziołach. Do tego jeszcze szklanka soku ze świeżych, ręcznie wyciskanych pomarańczy. Jest naprawdę syte, choć czas przygotowania jest nieco wydłużony ze względu na użytą w nich soję – musimy moczyć ją przynajmniej przez całą noc.
Co nam potrzeba?
- szklankę soi organicznej
- marchew
- garść brokułu
- mała cebula
- zielona cebulka
- 2 łyżeczki Vegeta natur (ew. sól )
- 2 łyżeczki mieszanki curry
- czosnek
- czerwona papryka
- łyżeczka masła
- mąką do obtoczenia
Sos pomidorowy:
- świeża zielona pietruszka
- tymianek (świeży)
- szałwia
- mała cebula
- zielona cebulka
- puszka pomidorów krojonych + 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pieprz cayenne
- trochę śmietanki sojowej
- sól
Ryż:
- szklanka ryżu
- kardamon, anyż, 4 epices (quatre-epices to mieszanka 4 ziół – pieprzu, imbiru, gałki muszkatołowej i goździków)
- olej
Soję moczymy w wodzie całą noc, najlepiej ok. 12 godzin. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut i odlewamy wodę. Zalewamy na nowo, znowu doprowadzamy do wrzenia i odlewamy wodę. Zalewamy trzeci raz, dodajemy pokrojoną marchew, brokuł i gotujemy do miękkości (ok. 40 minut do godziny). Na ostatnie 5 minut dodajemy dwie łyżeczki Vegeta Natur. Odlewamy wodę, warzywa blendujemy na gładką masę. Dodajemy zeszkloną na maśle cebulkę (razem z masełkiem:)), pokrojoną zieloną cebulkę, przyprawy i mieszamy. Następnie z masy formujemy kuleczki, obtaczamy je w mące i smażymy na patelni w oleju.
Najlepiej jednak całe danie zacząć przygotowywać od sosu :). Cebulkę musimy zeszklić i dodać do niej koncentrat pomidorowy. Przesmażyć chwilę i dodać pomidory w puszce. Doprawić świeżo skrojonymi ziołami, solą i cayenne. Dusić całość ok. 10-15 minut. Dodać na koniec śmietanki sojowej.
Na patelni roztapiamy trochę oleju kokosowego albo masła. Dodajemy 1/4 łyżeczki kardamonu, 1/4 łyżeczki anyżu i szczyptę 4 epices i przesmażamy przyprawy, delikatnie aby ich nie spalić. Dodajemy ugotowany ryż i przesmażamy ok.5 minut. Jest pyszny i aromatyczny 🙂
Klopsiki polewamy sosem i posypujemy kiełkami z brokułu 🙂 Albo innymi ulubionymi kiełkami bądź ziołami 🙂
Smacznego =)