Po nieco zabieganym i ciężkim dniu człowieka często wieczorem napada głód. Przejedzony już trochę słodkim smakiem nabrałem ochoty na coś trochę „normalnego”. Coś w miarę szybkiego a cieszącego oko i podniebienie. Może by tak spróbować tarte? Nigdy jeszcze nie przyrządzałem jej na słono. Stąd moja propozycja na dzisiejszą kolację. Aromatyczne ziołowe ciasto wypełnione nadzieniem z zielonych warzyw jest naprawdę wartościowym i sytym posiłkiem. Aby przełamać zielony kolor dodałem jeszcze trochę czerwonej papryki.
Ale czym jest okra? Dostałem od znajomych (pozdrawiam Konrada i Dominikę :)) w prezencie puszeczkę okry w zalewie. Po szybkim przeszukaniu Internetu, okazuje się że jest to roślina niezwykle popularna na kontynencie azjatyckim, szczególnie w Indiach. Nie jest także obca w kuchni greckiej. Dziko rosnącą można ją spotkać jedynie w Afryce.
Co nam potrzeba?
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki otrębów orkiszowych
- 1/2 kostki margaryny
- 2-3 łyżek wody
- przyprawy:
- czarnuszka
- siemię lniane
- oregano
- tymianek
- sól (2 szczypty)
Nadzienie:
- 300 g tofu naturalnego
- garść liści zielonych warzyw (użyłem szpinaku, chociaż śmiało można dać botwinki i różnych natek)
- 2 łodygi selera naciowego ( jedną do nadzienia z tofu, drugą do posypania na górę)
- ćwierć papryki
- parę plasterków cukinii
- garść pokrojonej okry
- przyprawy:
- czosnek
- sól
- 1/2 łyżeczki szałwii
- 2 listki mięty
Składników trochę dużo 🙂 Ale pracy naprawdę mało 🙂 Zaczynamy od ciasta.
Suche składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy 2-3 łyżek wody i zagniatamy do połączenia się z ciastem. Przekładamy ciasto do formy na tartę, nakłuwamy je widelcem i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Teraz czas na nadzienie.
Tofu kroimy w kostkę i miksujemy na gładką masę dodając po trochu szpinaku i selera naciowego. Przyprawiamy miętą, szałwią, solą i czosnkiem – dość dobrze aby nie było mdłe w smaku.
Gładką masę przekładamy na ciasto, dekorujemy resztą pokrojonych w rożne kształty warzyw i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C. Na koniec posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego =)!