Nutella – smarowidło, które chyba każdy kosztował. Wspomnienia z dzieciństwa. Nawet teraz, w dorosłym życiu od czasu do czasu człowiek się skusi na odrobinę… albo i cały słoik 🙂 Nie mówiąc już o łasuchach 😉
Skoro to jest takie dobre, to czemu nie zrobić sobie własnej, domowej? Zapewniam – smakuje o wiele lepiej, jest mniej słodka a ze słoika znika bardzo bardzo baaardzo szybko 🙂
Co nam potrzeba?
- 300g orzechów laskowych
- 4 łyżeczki kakao
- 1 i 1/2 łyżki oleju kokosowego (można zastąpić innym roślinnym)
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- laska wanilii
- śmietanka sojowa
Orzechy wysypujemy na blachę i pieczemy przez max 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Dzięki temu zabiegowi wydobywamy aromat z orzeszków oraz przygotowujemy do dalszej obróbki. Następnie przekładamy na ściereczkę/papier i trzemy orzechy o siebie tak długo, aby jak najwięcej z nich zostało bez łupinki. Laskę wanilii rozkrajamy wzdłuż i wyciągamy z niej ziarenka – tylko je dodajemy do kremu. Składniki wkładamy do jednego naczynia i blendujemy dodając partiami orzechy i śmietankę sojową do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Spożywać od razu, póki będzie 🙂
Świetnie smakuje ze świeżym chlebkiem orkiszowym albo z jeszcze ciepłym czapati =)<3
Z podanych składników wyszło ok 2 słoiczków takich jak na zdjęciu 😉
Chętnych do skosztowania zapraszam na organizowaną przez stowarzyszenie Vege Inicjatywa trzecią już Bielską Kuchnię Społeczną .
Smacznego =)!