Placki ziemniaczane są pyszne. W szczególności popijane maślanką lub kefirem. Albo serwowane z gulaszem. Ale nie mogą nie mieć jakiejś alternatywy. I taką udało mi się właśnie odkryć. Te placuszki są lekkie i smaczne. Świetny substytut dla ziemniaków. No i zawierają więcej składników odżywczych 🙂 W zależności od wielkości poszczególnych warzyw, placki mogą mieć lekko słodkawy posmak. Lepiej wybrać mniejsze warzywa o podobnej wielkości.
Co nam potrzeba?
- Burak czerwony
- Marchew
- 1/2 cukinii
- jajko
- cebula (chyba, że ktoś nie lubi)
- czosnek
- sól
Ćwiartkę każdego warzywa trzemy na małych oczkach tarki. Resztę na dużych. Cebulę kroimy w kostkę – możemy dodać surową albo zeszklić pierwsze na maśle. Czosnek przeciskamy. Wbijamy jajko i całość mieszamy. Jeśli „ciasto” będzie zbyt rzadkie trzeba dodać odrobinę mąki/bułki tartej. Smażymy z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju.
Może na zdjęciu nie wyglądają apetycznie, ale w smaku przewyższają typowe ziemniaczane placki :).
Smacznego =)!