Po co kupować gotową mieszankę curry, skoro można samemu próbować stworzyć idealne połączenie poszczególnych jej składników ;)? Wiem, że prościej, że szybciej – ale jak samemu dobierzemy te smaki, które nam odpowiadają – będzie o wiele smaczniej 🙂 Szczerze powiedziawszy na szybkości dużo nie tracimy, a zyskujemy pełną kontrolę nad smakiem, pikanterią i aromatem dania. Mleczko kokosowe – wspaniała alternatywa śmietany – dodaje całemu daniu bardziej lekki posmak.
Specjalnie nie podaję ilości przypraw jakich użyłem – próbujcie, aż znajdziecie swój ideał 🙂 I za każdym razem może wyjść inaczej 🙂
Co do warzyw – użyłem pojedynczych mrożonek i połączyłem w takiej ilości, na jaką miałem ochotę 😉
Co nam potrzeba?
- Warzywa ( w moim przypadku) :
- marchew baby
- fasolka szparagowa zielona
- fasolka szparagowa żółta
- papryka
- cebula
- czosnek
- portobello
- Przyprawy ( w moim przypadku) :
- kurkuma
- pieprz cayenne
- imbir
- cynamon
- kolendra
- kmin rzymski
- gałka muszkatołowa
- papryka
- czosnek
- szafran
- sos sojowy / sól
- Mała puszka mleczka kokosowego
- ok 3/4 do 1 szklanki wody – w zależności od ilości warzyw – może być mniej, może być więcej
Warzywa podsmażamy na oliwie z pokrojoną cebulą i czosnkiem. Tworzymy własną mieszankę przypraw 🙂 (pierwszy raz radzę ostrożnie, po trochu dodawać przyprawy, aby na start z czymś nie przesadzić) i doprawiamy nimi warzywa. Zalewamy wodą i dusimy ok 15 minut, aż zmiękną. Dodajemy mleczko kokosowe i całość dusimy jeszcze chwilę. Jeśli trzeba, doprawiamy do smaku wedle uznania 🙂 Ja podałem z kaszą jaglaną 🙂
Smacznego =)!
PS. Zdjęcie fatalne, ale czasem światło w kuchni jest kiepskie 🙁