Kolejny pomysł na super energetyczne śniadanko 🙂 Jego prostota i energia jaką daje na początek dnia jest wprost nie do opisania 😉
Od pewnego czasu robię również w domu koktajle i piję je w ramach kolacji czy śniadania. Może parę przepisów się pojawi na tym blogu 🙂 Ważne tylko, aby każdy z nich zawierał w sobie jakieś zielone warzywo – szpinak, botwinę, pietruszkę zieloną itp. Albo cały zestaw zielonych warzyw 🙂 Ja do śniadania dzisiaj postanowiłem sobie zrobić lekko „czekoladowy koktajl”. A zatem do dzieła :)!
Co nam potrzeba?
Racuszki:
- ok. 1 szklanki mąki orkiszowej
- ok. 2 szklanek mleka sojowego
- jedno jabłko
- łyżeczka cukru trzcinowego
- łyżeczka cukru z wanilią
- jajko
Koktajl:
- Garść liści szpinaku
- Garść liści botwinki
- Łyżeczka karobu
- 1 mały burak
- 3 suszone daktyle (jako słodzik)
- 3 liście mięty zielonej
- ok 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
Do mleka dodajemy starte jabłko (ja starłem ze skórką), mąkę cukier, jajko i całość mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Smażymy z dwóch stron na oleju bądź maśle – ja użyłem ghee.
Słodyczomaniacy – koniecznie polać miodem przed podaniem :)!!!
Koktajl – wszystkie składniki miksujemy ze sobą 😉 Ja dodałem daktyli suszonych jako słodzika, ale koktajl i tak może być słodki sam w sobie dzięki karobowi, burakowi i mleku sojowemu ( o ile jest słodzone:)). Kolorem przypomina kakao 🙂
Smacznego ;)!