Sernik dyniowy z tofu na kruchym kakaowym cieście – wegański

A kto powiedział, że sernik musi być z twarogu? A może by tak zamiast sera pochodzenia zwierzęcego użyć całkiem dobrego sera roślinnego? No i w końcu sezon na dynie, a ja przyznaję się jeszcze nigdy wcześniej jej nawet nie kosztowałem 😉 Musi być w końcu ten pierwszy raz w życiu =) A połączenie wyszło idealne =)

Co nam potrzeba?

Kruchy spód:

  1. ok. 80g margaryny
  2. 5 łyżek cukru trzcinowego
  3. garść pokrojonych orzechów pekan
  4. 1 szklanka mąki orkiszowej
  5. 2 łyżeczki kakao

Masa „serowa”:

  1. mus z ok 300 g dyni pieczonej
  2. 3 kostki tofu
  3. 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  4. łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  5. sok z 1 cytryny
  6. 4 lyżki budyniu waniliowego (sam proszek)
  7. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dynię kroimy na kawałki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. na 45 minut. Studzimy.
Odkrawamy skórkę i mielimy na gładką masę.

Wyrabiamy kruchy spód. Suche składniki i orzechy mieszamy razem. Dodajemy margarynę i całość zagniatamy do połączenia składników. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki.

Tofu kroimy na małe kawałeczki, następnie mielimy na dość dokładną masę. Dodajemy mus z dyni i resztę składników i całość mieszamy (najlepiej blenderem). Jeśli będzie zbyt rzadka dodajmy łyżkę mąki.

Ciasto wykładamy na blachę (najlepiej na papier do pieczenia) i staramy się w miarę równo go rozprowadzić. Masę serową przelewamy na ciasto, rozprowadzamy równomiernie. Pieczemy w  piekarniku rozgrzanym do 170 st. przez ok. 45 minut.

Smacznego =)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *