Przedstawiam wam prosty i świetny przepis na naprawdę pyszne bułeczki orkiszowe. Są idealnym składnikiem śniadania, można jeść na słodko i na słono, jak kto woli, wedle uznania – nawet same 🙂 Prosto z pieca są cudowne =) A jak wyjdzie za dużo, to nadmiar można zamrozić i zostawić sobie zapas na kolejne dni =) Można posypać je ulubionym ziarnem 😉 Ja w trakcie wyrabiania ciasta dodałem garść posiekanych orzechów włoskich, co moim zdaniem idealnie pasuje do tych bułeczek.
Co nam potrzeba?
- 30 g drożdży
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki mleka sojowego
- 2 łyżeczki soli
- ok. 6 szklanek mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- garść posiekanych orzechów włoskich
- odrobina oliwy do posmarowania miski
Drożdże rozpuszczamy w mieszance wody i mleka sojowego, odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy sól, większość mąki i orzechy, całość mieszamy. Wykładamy na dobrze umączoną powierzchnię i ugniatamy ok. 10 minut – jeśli potrzeba dodajemy mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję umożliwiającą formowanie bułek. Miskę smarujemy oliwą, przekładamy do niej ciasto i obtaczamy je w oliwie. Przykrywamy czystą ścierką, odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy, aż ciasto zwiększy swoją objętość 2 krotnie.
Na blasze wyłóż papier do pieczenia. Z ciasta formuj kuleczki, lekko je rozpłaszcz i połóż na blasze. Zostaw dużo odstępu między bułeczkami – ja na blachę dawałem ok 4 bułek. Przykryj je i odstaw jeszcze na 30 minut. Piecz ok 15 minut w temperaturze 190 st. C.
Na zdjęciu bułeczki są posmarowane pastą sojową z tego przepisu.
Smacznego =)