W lodówce zostało mi dość trochę sosu pomidorowego z tego przepisu. Jedzenie nie może się zmarnować. Pomyślałem zatem aby zrobić proste i pyszne smarowidło do chleba, bułek, wafli ryżowych – różnego rodzaju kanapek =)! Chociaż można je jeść tak po prostu łyżeczką z miseczki 😉
Co nam potrzeba?
Sos pomidorowy + soja
- Puszka pomidorów krojonych
- 1/4 czerwonej papryki
- Tymianek (1 łyżeczka)
- Oregano (1 łyżeczka)
- Bazylia (1 łyżeczka)
- 1/2 łyżeczki (małej) cukru (trzcinowego)
- Cebula granulowana (1 łyżeczka)
- Czosnek granulowany (1 łyżeczka)
- Szczypta soli
- Oliwa
- + ok. 6-8 łyżek ugotowanej soi
Soję zalewamy wodą i zostawiamy na ok. 12 godzin. Następnie odlewamy wodę, lejemy nową i gotujemy ok. 70 minut. Na ostatnie 15 minut gotowania dodajemy szczyptę soli. Odlewamy wodę i zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Dodajemy sos pomidorowy (ilość wedle uznania – tak, żeby konsystencja nie była za rzadka) i całość miksujemy na gładką papkę. Najlepiej smakuje następnego dnia =)!
Smacznego =)