Dzisiaj napadła mnie chęć na naleśniki. W pierwszej kolejności, zmęczony po pracy, miałem ochotę na wersję słodką ( choć nie wykluczam, że nie pojawi się w najbliższej przyszłości ;)). Jak nieco ochłonąłem w domu pojawiła się chętka na tortille w wersji nieco pikantnej. Rozważając wszystkie za i przeciw wybór padł stosunkowo szybko na tę drugą opcję 🙂
Tortille zrobione są z wody i mąki orkiszowej. Dlaczego orkisz? Bo jest zdrowszy od swojego krewniaka – pszenicy. Zawiera duże ilości biała oraz błonnika. Jest lekkostrawny, wspomaga obniżanie cholesterolu, pomaga wzmacniać odporność i usuwać toksyny. Dodatkowo gluten z orkiszu jest lepiej „przyswajalny” od tego z pszenicy.
Jeśli jednak ktoś woli, może zastąpić mąkę orkiszową zwykłą pszenną – najlepiej jednak pełnoziarnistą.
Co nam potrzeba?
- Puszka pomidorów krojonych
- 1/4 czerwonej papryki
- Tymianek (1 łyżeczka)
- Oregano (1 łyżeczka)
- Bazylia (1 łyżeczka)
- 1/2 łyżeczki (małej) cukru (trzcinowego)
- Cebula granulowana (1 łyżeczka)
- Czosnek granulowany (1 łyżeczka)
- Szczypta soli
- Oliwa
Ciasto na tortille:
- Mąka orkiszowa
- Woda (ok 1/2 litra)
- Oliwa
- Szczypta soli
Mix ulubionych warzyw: ( w mojej wersji)
- Pół papryki czerwonej
- Pół papryki żółtej
- Pół papryki zielonej
- Mała cukinia
- Garść brokułu
- Garść liści świeżego szpinaku baby
- Garść liści botwinki
Sos pomidorowy
W rondelku rozgrzewamy oliwę. Ja używam masła ghee – każdy według uznania. Dodajemy drobno posiekaną paprykę i smażymy chwilkę. Następnie dodajemy pomidory z puszki i zioła: tymianek, oregano, bazylię, sól, cebulę granulowaną i czosnek. Całość gotujemy ok. 5-10 minut co chwilę mieszając. Rozdrabniamy wszystko blenderem, dodajemy cukier i całość gotujemy jeszcze ok. 5 minut aby trochę zgęstniało. W razie potrzeby doprawić.
Mix warzyw
Brokuły i cukinię podsmaż chwilę na małej ilości oliwy, na koniec posyp czosnkiem granulowanym (szczyptę). Paprykę pokrój w kostkę, wymieszkaj z liśćmi szpinaku i botwinki, dodaj podsmażone wcześniej warzywa.
Tortille
Do wody dodawaj po trochu mąki i dobrze rozmieszaj. Dodaj oliwy i szczypty soli. Ciasto ma nie być za gęste, ale też nie za rzadkie. Po prostu ma się dobrze i płynnie, choć z lekko wyczuwalnym oporem, rozlewać po patelni. Pierwszego smaż na małej ilości oliwy, następnie staraj się smażyć bez dodawania oliwy, na małym ogniu, dość długo, aż naleśnik sam zacznie odchodzić. Obróć go i smaż do prawie chrupkości ( w miarę możliwości – jeśli będzie trzeba dodaj oliwy)
Całość
Tortillę wysmaruj sosem pomidorowym, dodaj warzywa na połowie i złóż ją na pół.